Tuesday, September 27, 2022
HomeClass VIClass 6 Model Activity Task English 2022 Model Activity Task Class 6 English Part 8 - ষষ্ঠ শ্রেণী...

[Fabruary] 2022 Model Activity Task Class 6 English Part 8 – ষষ্ঠ শ্রেণী ইংরেজি (Allindjob.com)

Read More 

[New] Model Activity Task Class 6 Bengali Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 English Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Geography Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 History Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Science Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Health and Physical Education Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Math Part 2 February 2022


[Part 8] Model Activity Task Class 6 English Part 8- ষষ্ঠ শ্রেণী ইংরেজি (Allindjob.com)

Contents

Model Activity Task

Class 6 (ষষ্ঠ শ্রেণী)

Sub:-English (ইংরেজি)

Part 8


Model Activity Task Class 6 English Part 8
Model Activity Task Class 6 English Part 8

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow : 

He caught hold of a little net and dipped it into the water. He brought the little doll out. But she slipped out and fell on to the table banging her head. 

She began to cry. Up came a policeman doll and said fiercely, “What are you doing, catching the doll and making her bump her head like that?” 

“I was saving her from drowning!” said Tuffy. 

A. Tick the correct answer in the given boxes: 1 × 3 = 3 

(i) Tuffy saved the doll with a 

(a) stick (b) net (c) rope 

Ans : (b) net

(ii) The girl fell on the 

(a) floor (b) chair (c) table 

Ans : (c) table 

(iii) The policeman doll came when the girl 

(a) cried (b) fell (c) screamed

Ans : (a) cried

B. Fill in the chart with information from the given passage: 2 × 3 = 6 

Cause Effect
(i) Tuffy dipped the net into the water.
(ii) The little doll fell on to the table.
(iii) The policeman doll talked fiercely.

Ans : 

Cause Effect
(i) He wanted to save the little doll from drowning. Tuffy dipped the net into the water.
(ii) The little doll fell on to the table. Her head banged to the table and she began to cry.
(iii) Tuffy caught the little doll in a net and fell on to the table banging her head. The policeman doll talked fiercely.

2. Read the following passage and answer the questions given below : 

Once upon a time there lived a boy, named Tatai. His father, Mr. Chowdhury, worked at the nearby coal-mine. Everyday Tatai used to watch the roadside jewellery shop hardly three yards away from his scratched window pane. It displayed a sparkling diamond necklace in a glass box. One day, a rich old lady stepped out of a cab, bought the beautiful necklace and left the glass box blank. The shopkeeper put some cheap crystal jewellery to fill in the emptiness of the box. 

Class 6 Model Activity Task Link :
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক বাংলা
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক গণিত
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইংরেজি
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইতিহাস
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ভূগোল
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক পরিবেশ ও বিজ্ঞান
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক স্বাস্থ্য ও শারীরশিক্ষা
Model Activity Task Class 6 English Part 8

A. Fill in the table with information from the passage: 1 × 3 = 3 

Who Did what
(i) Tatai
(ii) The rich old lady
(iii) The shopkeeper

Ans : 

Who Did what
(i) Tatai used to watch the roadside jewellery shop
(ii) The rich old lady stepped out of a cab, bought the beautiful necklace
(iii) The shopkeeper put some cheap crystal jewellery to fill in the emptiness of the box.

B. Answer the following questions: 2 × 2 = 4 

(i) What was the occupation of Tatai’s father? 

Ans : Tatai’s father worked at the nearby coal-mine.

(ii) How far was the jewellery shop from his house? 

Ans : he jewellery shop was hardly three yards away from Tatai’s house.

3. Fill in the blanks with verbs in agreement with the subject : 1 × 3 = 3 

(a) Pepperoni and cheese __________ great on a pizza. 

Ans : is .

(b) Neither she nor I __________ going to school. 

Ans : am.

(c) The Director and Producer of the film __________ giving an interview. 

Ans : is .

Read More 

[New] Model Activity Task Class 6 Bengali Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 English Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Geography Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 History Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Science Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Health and Physical Education Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Math Part 2 February 2022

Model Activity Task Class 6 English Part 8

4. Identify the Imperative, Exclamatory, Optative, and Interrogative sentences: 1 × 5 =5 

(a) Hurray! We have won the match. 

Ans : Exclamatory sentence

(b) What is your name? 

Ans : Interrogative sentence

(c) Neeraj Chopra won the gold medal in the Tokyo Olympics. 

Ans : Assertive sentence

(d) Open the door. 

Ans : Imperative sentence

(e) May God bless you. 

Ans : Optative sentence

Model Activity Task Class 6 English Part 8

5. Classify the underlined words of the given sentences in the correct columns: 1 × 6 = 6 

(i) Sugar is sweet.

(ii) This is my book.

(iii) You should carry an umbrella while going out.

(iv) My mother has long hair.

(v) Give me a glass of water.

Ans : 

Countable noun  Uncountable noun 
(i) Book (a) Sugar
(ii) Umbrella (b) Hair
(iii) Glass (c) Water

6. Add Prefixes to the words given below and make opposites : 1 × 5 = 5 

respect, comfortable, fortune, mature, literate 

Ans : 

respect => disrespect 

comfortable => uncomfortable

fortune => misfortune

mature => immature

literate => illiterate

7. Make sentences with the following words: 1 × 3 = 3 

despair, sturdy, drowning

Ans : 

despair – He gave up the struggle in despair.

sturdy – Ramesh is a sturdy boy.

drowning – I was saving her from drowning.

8. Suppose you had been to Murshidabad with your parents. Write a paragraph (in about 60 words) about your experience in the historical place. You may use the following hints : 6 

Hints : how you went there — mode of transport — historical sites you visited — description of what you saw — your feelings 

Ans : 

My visit to a historical place

Last December I went to Murshidabad with my parents. Father hired a taxi for that journey. Reaching Murshidabad we hired a cab-horse and visited some historical places, like, Jafar Ganze palace, Katra mosque, Motijhil palace,Khusbag. Hazarduari was a treat to the eyes, it is an art gallery and a museum. Here we saw the sword of Siraj, many royal articles and old paintings. I was simply thrilled. While returning the sweet and sad memories of Murshidabad began to flash upon my inward eye.

9. Develop a story (in about 60 words) using the following outlines. Add a suitable to your story : 6 

Outline : dog with piece of meat in mouth — crosses a river bridge — sees his shadow — thinks another dog, barks — meat falls into the river

Ans : 

The Dog and The Shadow

Once upon a time, a greedy dog snatched a piece of meat from a nearby house and began crossing the river over a narrow bridge with it in his mouth. He noticed another dog carrying a piece of meat in its mouth as he looked down into the river.The dog stopped on the bridge and looked down very carefully. He became greedy to get the other piece of meat. In fact, he saw his own image in the clear water of the river and took it for another dog. So, he howled at the image. Instantly the piece of meat fell into the water. The dog jumped following the piece of meat that was dropping. Alas! he failed to get it. He somehow swam to the other side of the river and stayed hungry.

Moral: Grasp all, lose all.


Read More 

[New] Model Activity Task Class 6 Bengali Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 English Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Geography Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 History Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Science Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Health and Physical Education Part 2 February 2022

[New] Model Activity Task Class 6 Math Part 2 February 2022

 

Class 6 Model Activity Task Link :
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক বাংলা
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক গণিত
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইংরেজি
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইতিহাস
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ভূগোল
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক পরিবেশ ও বিজ্ঞান
[Part-8] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক স্বাস্থ্য ও শারীরশিক্ষা
Model Activity Task Class 6 English Part 8
Class 9 Model Activity Task Link :
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক বাংলা
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক গণিত
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইংরেজি
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ইতিহাস
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ভূগোল
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক জীবন বিজ্ঞান
[Part-7] মডেল অ্যাক্টিভিটি টাস্ক ভৌতবিজ্ঞান

[Part 8] Model Activity Task Class 9 Physical Science Part 8 Combined

Class 7 Model Activity Task English Part 8

[Part 8] Model Activity Task Class 9 Physical Science Part 8 Combined

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

FansLike
FollowersFollow
0FollowersFollow
FollowersFollow
SubscribersSubscribe
- Advertisment -

Most Popular

State Wise Govt Jobs In India